Onze vereniging organiseert wedstrijden voor jong en oud en op alle niveau's.

Bixiewedstrijden

Kinderen van 6 t/m 13 jaar kunnen deelnemen aan bixiewedstrijden. Deze worden op Texel vier keer per jaar georganiseerd. Tijdens bixiewedstrijden wordt er een dressuurproefje gereden, gesprongen en een spelletje gedaan. Je hebt een bixie-stempelkaart nodig om mee te kunnen doen. Die kun je aanvragen via www.knhs.nl

BB-wedstrijden

Tijdens diverse wedstrijden kun je aan BB rubrieken meedoen. Hiervoor heb je geen startpas nodig. In de wedstrijdkalender kun je zien tijdens welke wedstrijden BB gereden kan worden. Tijdens het BB springen spring je 20 cm lager dan de officiele hoogte.

KNHS-wedstrijden

Om aan KNHS wedstrijden mee te kunnen doen heb je een startpas nodig en een geldig paardenpaspoort waar de inentingen in staan. Als je een pony hebt, moet deze gemeten zijn zodat bepaald kan worden tot welke categorie je hoort.

  • Categorie A is tot 1.17m
  • Categorie B is 1.17 tot 1.27m
  • Categorie C is 1.27 tot 1.37m
  • Categorie D is 1.37 tot 1.48m
  • Categorie E is 1.48 tot 1.56,9m.

Dressuur

In de dressuur begin je in de klasse B (beginners). De proeven zijn te vinden in het dressuurproevenboekje (nieuwe editie 2016, ook via een app), hierin staat ook welke proef je in welke maand moet rijden of welke proef de betreffende vereniging uitschrijft. Je moet altijd zelf zorgen dat iemand je proef voorleest. Zorg dat je je proef zelf ook goed doorneemt van te voren, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Bereid je goed voor voor de wedstrijd. De jury beoordeelt de proef en geeft voor alle onderdelen cijfers, die genoteerd worden op de coupon. Wanneer het totaal aantal punten 180 is heb je 1 winstpunt; bij 195 pnt. heb je 2 winstpunten, bij 210 pnt verdien je er 3. Scoor je lager dan verwacht (onder de 150) dan kun je een verliespunt oplopen vanaf de L1. Voor alle klassen geldt dat men met 10 winstpunten vrijwillig mag promoveren naar de volgende klasse en dat men met 30 winstpunten verplicht is te promoveren naar de volgende klasse. Na 10 winstpunten mag je dus promoveren naar de klasse L1 (licht), daarna naar de L2, naar de M1 (midden), naar de M2 en dan naar de Z (zwaar).

Springen

Om te mogen starten in het springen moet je eerst 1 winstpunt in de dressuur hebben behaald. De hoogte die je moet springen is afhankelijk van de categorie van je pony:

A: 50 cm, B: 60 cm, C: 70 cm, D: 80 cm, E: 90 cm. Paarden beginnen in de klasse B op de hoogte van 1 meter. Per 1 april 2012 is de beoordeling van het B-springen veranderd. In de B wordt beoordeeld op stijl en de strafpunten worden daarvan afgetrokken.

Na 10 winstpunten in de klasse B mag je promoveren naar de klasse L, deze is 10 cm hoger dan de B. Ook voor L naar M heb je 10 winstpunten nodig.

Samengestelde wedstrijd: SGW

Een samengestelde wedstrijd (SGW) is een wedstrijd die bestaat uit dressuur, springen en cross-country. Om deze te mogen rijden heb je minimaal 1 winstpunt in het springen nodig. 

Wintercompetitie (mennen)

Het wedstrijdseizoen is van november t/m april en omvat 4 dressuur/vaardigheidswedstrijden en 2 indoormarathons.De finale is in april op het veld naast de manege.
Van de wedstrijden kan men één dressuurwedstrijd en één vaardigheidswedstrijd met het slechtste resultaat laten vervallen.

Naast het rijden voor de competitie wordt ook iedere wedstrijd de dagprijs uitgereikt aan degene met het beste totaalresultaat van de dressuur en vaardigheid.

Ringsteken

In de maanden juli en augustus organiseert de menvereniging een ringsteekcompetitie. Er wordt in verschillende dorpen gereden; het aantal wedstrijden kan per jaar variëren.

Elke wedstrijd begint met een voorstelronde. Tijdens deze ronde worden de aanspanningen en de rijtuigen aan het publiek voorgesteld. Alleen tijdens de eerste wedstrijd van de competitie mag er tijdens de voorstelronde worden ‘proefgestoken’.

Na de voorstelronde volgen 5 rondes, waarin telkens 3 ringen gestoken moeten worden.

De eerste omloop bestaat uit 3 rondes en telt mee voor de competitie. Tijdens deze rondes is iedere ring 1 punt waard.
Daarna volgt de tweede omloop. Deze omloop heeft 2 rondes, waarvan de 1e ronde de toeristenronde is. Tijdens de wedstrijd nodigt de organisatie personen uit het publiek uit om deel te nemen aan de wedstrijd. Ook de door de toerist gestoken ringen zijn elk 1 punt waard. De laatste ronde is weer met de eigen steekster, maar dan telt de 1e ring voor 1 punt, de 2e ring voor 2 punten en de 3e ring 3 punten.
De punten van de 1e en 2e omloop samen bepalen de dagprijs.

Indien blijkt dat na 5 rondes er meerdere deelnemers zijn met hetzelfde aantal punten, dan wordt er een barrage (extra steekronde met kleinere ringen) verreden.

Voor het volledige reglement verwijzen wij u naar het Reglement Ringsteken.

Marathons

Mail:   

Deze commissie organiseert een 3-tal wedstrijden, nl. de Indoormarathons, de Onderlinge Wedstrijd en de Samengestelde Wedstrijd Mennen.

Indoormarathons

In december en in februari worden de Indoormarathons gereden. Deze 2 wedstrijden behoren tot de wintercompetitie, maar er kan ook voor de dagprijs meegereden worden.

Onderlinge Menwedstrijd
Een andere wedstrijd is de Onderlinge Wedstrijd (ook wel Kleine Marathon genoemd). Dit is een oefenmarathon en wordt volgens de regels van deKNHS gereden en bestaat uit een dressuurproef, een vaardigheidsparcours (pylonnen) en een wegtraject welke met marathonhindernissen wordt afgesloten. Deze wedstrijd vindt meestal in juni plaats.

Samengestelde Wedstrijd Mennen
Aan de grote SWM-wedstrijd doen deelnemers uit het hele land mee. De wedstrijd wordt gereden onder auspiciën van de KNHS. Het aantal deelnemers ligt tussen de 60 en 80, waarvan zo’n 10 -15 leden van Paardensportvereniging Texel.

Er kan zowel in de hobbyklasse, als in de Klassen L, M en Z gestart worden. Deelnemers met een startpas kunnen met deze wedstrijd winstpunten verdienen. Voor meer informatie over deze wedstrijd, zie KNHS.

Wedstrijdtenue

Het tenue voor de wedstrijden is vanaf 1 januari 2012 vrijgegeven volgens de regels van de KNHS. Wat deze regels zijn kun je nalezen in de reglementen van de KNHS die op de website van de KNHS te vinden zijn. Er wordt van je verwacht dat je op de wedstrijden met een goed verzorgd zadel en hoofdstel rijdt en met een goed gepoetst en ingevlochten pony of paard.

Wedstrijdreglementen

De wedstrijdsport brengt veel regeltjes met zich mee. Teveel om hier op te sommen.

Daarom verwijzen we naar de website van de KNHS.

Facebook

heerwaarden.jpg
asc.jpg
daptexel.jpg
eelman.jpg
nbc.jpg
kievit.jpg
wezen.jpg
vti.jpg
tbo.jpg
Rabo_3.0.jpg
otto.jpg
Paracentrum.jpg
dbb.jpg
vredelust.jpg
beatrix20hotellogo.jpg
zeerust logo.jpg
nutri.jpg
macrovet.jpg
hoteldb.jpg
schoenmaker.jpg
turf.jpg
ab.jpg
noordkroon.jpg
Texelwool.jpg
vd werve.jpg
vincent.jpg
TX10.jpg
biersteker.jpg
ep.jpg
demuy.jpg
rival.jpg
cvi.jpg
westend.jpg
Hippostar.jpg
rentenaa.jpg
madura.jpg
expert.jpg
joskager.jpg
kartingdenburgsponsorlogo.jpg
Havens.jpg
siebeling.jpg
woutershok.jpg
texelsun.jpg
paal9.jpg
Koenis.jpg
pelikaan.jpg
texelsontwerp.jpg
zelfpluktuin.jpg
slufter.jpg
ab-texel.jpg
eldorado.jpg
apotheek.jpg
goenga.jpg
teso.jpg
omnyacc.jpg
visspecialist.jpg
vanbeek.jpg
atts.jpg
dennenoord.jpg
oele.jpg
westerlaken.jpg